ScienceNews.ScienceSchoolCy.com
  • MAIN PAGE
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΖΩΟΦΙΛΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Videos
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ηξερες οτι...
  • Φωτογραφια
    • Φωτογραφηματα
    • photo of the day
  • english version
    • photography
  • Επικοινωνια

Οι χελώνες-γίγαντες των Γκαλαπάγκος βγαίνουν από την κόκκινη λίστα

30/10/2014

 
Μετά από δεκαετίες προσπαθειών οι πληθυσμοί τους αυξάνονται και δεν είναι πλέον απειλούμενο είδος.
Picture
Αποτελούν το σήμα κατατεθέν του μοναδικού οικοσυστήματος των νησιών Γκαλαπάγκος στο οποίο ο Δαρβίνος βρήκε τα στοιχεία που χρειαζόταν για να στηρίξει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών. Πρόκειται για τις γιγάντιες χελώνες που ζουν στα νησιά του συμπλέγματος οι πληθυσμοί των οποίων μειώνονταν αισθητά με αποτέλεσμα κάποια είδη να έχουν εξαφανιστεί και κάποια άλλα να απειλούνται με εξαφάνιση. Μετά από πολυετείς προσπάθειες φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του πληθυσμού των χελωνών και δεν κινδυνεύουν πλέον (τουλάχιστον άμεσα) με εξαφάνιση.

Η καταμέτρηση

Οι χελώνες στα Γκαλαπάγκος ανήκουν στο είδος Chelonoidis nigra και χωρίζονταν σε πολλά υποείδη ορισμένα από τα οποία έχουν πλέον εξαφανιστεί. Στα Γκαλαπάγκος ζουν πλέον 11 υποειδή χελωνών που ζυγίζουν περί τα 250 κιλά και ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον κοντά στα 200 έτη αλλά σε συνθήκες αιχμαλωσίας πεθαίνουν μόλις συμπληρώσουν ένα αιώνα ζωής.

Ενα από τα 11 υποειδή ζει στο νησί Εσπανιόλα του συμπλέγματος κινδύνευε άμεσα με εξαφάνιση αφού πριν μερικές δεκαετίες είχαν καταμετρηθεί μόλις 15 μέλη του. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Τζέημς Γκιμπς καθηγητή του Κολεγίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Δασοκομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξερεύνησαν την Εσπανιόλα και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός του συγκεκριμένου υποείδους γιγάντιων χελωνών έχει φτάσει αισίως τα χίλια άτομα.

Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται σε ένα πρόγραμμα διάσωσης των χελωνών των Γκαλαπάγκος που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στην οργάνωση του οποίου συμμετείχε ο Γκιμπς που νιώθει όπως είναι ευνόητο ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος για τα αποτελέσματα του. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη ακριβείς καταμετρήσεις των χελωνών στα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει αύξηση του πληθυσμού και στα υπόλοιπα υποείδη. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».
Πηγή: http://www.tovima.gr

Οι βιότοποι των πάντα απειλούνται από την πώληση δασικών εκτάσεων στην Κίνα

26/10/2014

 
Picture
Τα 1600 εναπομείναντα άγρια ​​πάντα της Κίνας απειλούνται με περαιτέρω απώλειες χάρις στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στη χώρα και επιτρέπει έως και το 15 ​​τοις εκατό των βιοτόπων τους να πωληθεί για εμπορικές χρήσεις, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου Νόρμαλ του Πεκίνου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα των λεγόμενων «δασικών μεταρρυθμίσεων» της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ το 2008, αλλά μόλις τώρα άρχισαν να εφαρμόζονται σε επιλεγμένες επαρχίες.

Οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την πώληση έως και 1,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικών εκτάσεων, οι οποίες ανήκουν συλλογικά σε κατοίκους των τοπικών χωριών. Η έκταση αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 15 ​​τοις εκατό των δασών στα οποία κατοικούν τα εναπομείναντα άγρια πάντα της χώρας.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τέσσερα σενάρια για το πώς μπορούν να διαχειριστούν οι εκτάσεις που φιλοξενούν τα πάντα υπό τις νέες μεταρρυθμίσεις. «Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο περίπου 15 τοις εκατό των δασικών βιοτόπων των πάντα θα εξαφανιστεί εντελώς», δήλωσε ο Λι Ζανγκ του Πανεπιστημίου Νόρμαλ του Πεκίνου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

«Επιπλέον, οι υπόλοιπες κατοικήσιμες περιοχές θα κατακερματιστούν, και κάποιοι μικρότεροι πληθυσμοί πάντα θα απομονωθούν εντελώς από τους υπολοίπους, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Η πώληση αυτών των δασικών περιοχών θα ευνοήσει την πιο εντατική συλλογή καυσόξυλων, την παραγωγή προϊόντων μη σχετικών με την ξυλεία, καθώς και την αύξηση του τουρισμού, σύμφωνα με τον Γουάν Χούι, διευθυντή του προγράμματος γιγαντιαίων πάντα της WWF Κίνας.

Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια εφάπαξ καταβολή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους σημερινούς ή μελλοντικούς ιδιοκτήτες για την επίτευξη συμφωνίας για τη διατήρηση των βιοτόπων, προτείνει ο Ζανγκ και η ομάδα του. Η Κίνα έχει ήδη δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα «οικολογικής αποζημίωσης» κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών.

Σύμφωνα με τον Ζανγκ, η επέκταση τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των πάντα και να διογκώσει μελλοντικά τον πληθυσμό τους έως και κατά 40 τοις εκατό.

Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr

Μια αράχνη σε μέγεθος...κουταβιού

24/10/2014

 
Picture
Έχει καφέ χρώμα, τρίχωμα και είναι σε μέγεθος κουταβιού... αλλά δεν είναι κουτάβι. Είναι αράχνη...

Αντιμέτωπος με αυτό το... θηρίο βρέθηκε ο εντομολόγος και φωτογράφος του Μουσείου Συγκριτικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Πιοτρ Νασκρέκι, καθώς έκανε μια βόλτα σε ένα τροπικό δάσος στη Γουιάνα.

Πρόκειται για την Νοτιοαφρικάνικη Goliath (Theraphosa Blondi) που είναι η μεγαλύτερη αράχνη του κόσμου και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες. Το κάθε πόδι της μπορεί να φτάσει μέχρι και 30 εκατοστά και το βάρος της ξεπερνά τα 170 γραμμάρια.

Με τους κυνόδοντες, 5 εκατοστών, το δάγκωμα της τεράστιας αράχνης είναι δηλητηριώδες, αλλά όχι θανατηφόρο. "Η αίσθηση είναι σαν να σε διαπερνά ένα καρφί", εξηγεί ο Νασκρέκι.

Η Goliath τρέφεται, μεταξύ άλλων, με πουλιά, βατράχια, έντομα, ενώ είναι ικανή να σκοτώσει οποιοδήποτε μικρό θηλαστικό.
Πηγή: http://www.patrasevents.gr

Μόλις έξι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι παραμένουν ζωντανοί

21/10/2014

 
Ένας από τους τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους στον πλανήτη πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για ένα είδος που βρίσκεται εδώ και καιρό στο χείλος της εξαφάνισης.

Ο 34χρονος Σούνι βρέθηκε νεκρός στο κατάλυμά του στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του καταφυγίου Ολ Πετζέτα κοντά στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυα. Η αιτία θανάτου του ζώου δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένη, ωστόσο οι φύλακες του καταφυγίου αναφέρουν πως δεν οφείλεται σε λαθροκυνηγούς.

Ο Σούνι ήταν ο πρώτος βόρειος λευκός ρινόκερος που γεννήθηκε ποτέ σε αιχμαλωσία, καθώς και ένας από τους τέσσερις ρινόκερους του είδους που μεταφέρθηκαν το Δεκέμβριο του 2009 από το ζωολογικό κήπο Ντβουρ Κράλοβε της Τσεχίας, ως μέρος ενός προγράμματος διάσωσης των απειλουμένων ζώων.
Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου ήλπιζαν πως οι συνθήκες στην Κένυα θα ήταν πιο ευνοϊκές για την αναπαραγωγή του είδους αλλά μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Μετά το θάνατο του Σούνι απομένει ζωντανό μόλις ένα αρσενικό ικανό για αναπαραγωγή, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους του καταφυγίου δεν πιστεύεται πως υπάρχουν άλλοι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι ελεύθεροι στη φύση.

Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου σε ανακοίνωσή τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες αναπαραγωγής του είδους με τα τρία ζώα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους. Ένας βόρειος λευκός ρινόκερος παραμένει στον ζωολογικό κήπο της Τσεχίας ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Οι νότιοι λευκοί ρινόκεροι βρίσκονται και αυτοί σε καθεστώς προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης απειλής από λαθροκυνηγούς, αλλά οι αριθμοί τους είναι σαφώς μεγαλύτεροι, ξεπερνώντας τις 17.000. Περισσότερο από το 94 τοις εκατό εξ αυτών βρίσκονται στη Νότια Αφρική.

Το άλλο είδος ρινόκερων της Αφρικής, ο μαύρος ρινόκερος, εμφανίζει παρόμοια προβλήματα με τον λευκό, καθώς ένα από τα τέσσερα υποείδη του, ο δυτικός μαύρος ρινόκερος, ανακηρύχθηκε επισήμως εξαφανισμένος το Νοέμβριο του 2011.

Παρά την ονομασία τους, τα δύο είδη ρινόκερων δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές στο χρώμα, αλλά κυρίως στο μέγεθος και το σχήμα του στόματος.

Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr

Η φύση μιλά με τις φωνές σταρ και είναι πολύ θυμωμένη...

9/10/2014

 
Οι Χ. Φορντ, Ε. Νόρτον, Τζ. Ρόμπερτς, Ρ. Ρέντφορντ, Π. Κρουζ, Κ. Σπέισι και Ι. Σομερχάλντερ δανείζουν τις φωνές τους στον πλανήτη, ο οποίος μας έχει θυμώσει.
«Κάποιοι με αποκαλούν φύση, άλλοι με αποκαλούν μητέρα φύση. Υπάρχω πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι εσείς, Δεν χρειάζομαι τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με έχουν ανάγκη. Γιατί το μέλλον τους εξαρτάται από μένα...». Η φωνή της Τζούλια Ρόμπερτς είναι κοφτή και θυμωμένη. Εχει τους λόγους της, αφού υποδύεται τη μητέρα φύση, που στο πλαίσιο νέας καμπάνιας, δεν είναι ένα κακόμοιρο θύμα που ζητά από τους ανθρώπους να τη σώσουν. Το μήνυμα είναι δυνατό και καθαρό: Η φύση δεν χρειάζεται τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της...

Το βίντεο με τη φωνή της Τζούλια Ρόμπερτς είναι το πρώτο από μια σειρά πέντε σποτ που συνθέτουν μια νέα οικολογική καμπάνια που δημιούργησε ο Λι Κλόου με τίτλο «Η φύση μιλάει».
Η φύση μιλά με διάσημες φωνές και είναι θυμωμένη. Στο πρώτο βίντεο ακούγεται η Τζούλια Ρόμπερτς ως μητέρα φύση, θα ακολουθήσουν ανάλογα με τους Χάρισον Φορντ (υποδύεται τη φωνή του ωκεανού), Εντ Νόρτον (της Γης), Ρόμπερτ Ρέντφορντ (του δάσους), Πενέλοπε Κρουζ (του νερού), Κέβιν Σπέισι (του τροπικού δάσους) και Ιαν Σομερχάλντερ (του βυθού) και της Λουπίτα Νιόνγκο (του λουλουδιού).

Βασική διαφοροποίηση της καμπάνιας είναι ότι ο πλανήτης δεν ζητά βοήθεια, υπήρχε πριν, θα υπάρχει και μετά από τους ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, αν θέλουν να σωθούν. Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια, που λέει ο Χάρισον Φορντ ως ωκεανός: «Καταλαμβάνω το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλανήτη. Κάθε σύννεφο, κάθε σταγόνα γυρνά πίσω σε μένα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάθε ζωντανό ον με έχει ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Δεν τους χρωστάω τίποτα, αλλά τους δίνω. Κι αυτοί παίρνουν. Μόνο που μπορώ πάντα να τους τα πάρω πίσω...».

Η φύση μας μιλά με διάσημες φωνές και οργή. Θα την ακούσουμε;

Πηγή: http://www.thetoc.gr

"Μαγνήτης", το πιο δύσοσμο λουλούδι

9/10/2014

 
Ανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα το 1878, μεταφυτεύθηκε για πρώτη φορά σε ξένο περιβάλλον το 1937 στις ΗΠΑ και έκτοτε σε διάφορους βοτανικούς κήπους ανά τον κόσμο - κάθε φορά που ανθίζει, για 72 ώρες μόνο, συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών και γίνεται... είδηση, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν από τρία έως και δέκα χρόνια για να ξαναδοθεί ευκαιρία να το απολαύσει κανείς σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Ο λόγος για τον «γιγάντιο άμορφο φαλλό» ή Αmorphophallus Τitanum επί το επιστημονικότερον, που μπορεί να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος και τα 100 κιλά βάρος και χαρακτηρίζεται από την έντονη οσμή θηλαστικού σε αποσύνθεση που αναδίδει - εξ ου και έχει γίνει γνωστό ως λουλούδι-πτώμα. Η φωτογραφία είναι από τον Βοτανικό Κήπο της Βασιλείας στην Ελβετία, όπου προ ημερών «εορτάστηκε» αυτό το παράξενο θαύμα του φυτικού βασιλείου.


Picture
Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Αξιολόγηση των ωκεανών του πλανήτη

7/10/2014

 
 Η συνολική υγεία των ωκεανών έλαβε σκορ 67 στα 100, σύμφωνα με την αναλυτική αξιολόγηση των ωκεανών της Γης που δημοσιεύτηκε από το Δείκτη Υγείας Ωκεανών.

Η έκθεση αξιολόγησης δημοσιεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, και αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια (NCEAS) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International.
Picture
Ο δυτικός Ινδικός Ωκεανός και ο Ανατολικός Κεντρικός Ατλαντικός Ωκεανός σημείωσαν το υψηλότερο σκορ με 79, ενώ ο βορειοδυτικός Ειρηνικός Ωκεανός είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία 53.
Σύμφωνα με την έκθεση ο Αρκτικός και ο Νότιος Ωκεανός πήραν βαθμολογία 72 στα 100, ενώ η μέση βαθμολογία των 15 περιοχών διεθνών υδάτων που αναλύθηκαν ήταν 67. Αυτές οι περιοχές, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες εκθέσεις λόγω έλλειψης στοιχείων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση του παγκόσμιου κλίματος και βιοποικιλότητας. Σε συνδυασμό με τη βαθμολόγηση 220 Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), οι οποίες είχαν βαθμολογία 68 για το 2014, παρέχεται για πρώτη φορά μία γενική εικόνα της υγείας των ωκεανών.

«Τα πρώτα δύο χρόνια είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε την υγεία των ωκεανών σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, ωστόσο αυτό ήταν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνολικού παζλ», δήλωσε ο Μπεν Χάλπερν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η ολοκλήρωση της εικόνας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης όλων των ωκεανών», πρόσθεσε.

Για την αξιολόγηση του Αρκτικού και του Νότιου Ωκεανού προσδιορίστηκαν οκτώ κριτήρια με άριστα το 100, όπως βιοποικιλότητα, καθαρότητα νερού και προστασία ακτών. «Οι δύο αυτοί ωκεανοί προστατεύονται από χημικά, παθογόνα και γενική ρύπανση λόγω της απόστασής τους από ανθρώπινες δραστηριότητες», δήλωσε ο Γκρεγκ Στόουν, επιστημονικός διευθυντής του Conservation International. «Για το λόγο αυτό σημείωσαν υψηλά σκορ στα κριτήρια καθαρού νερού και βιοποικιλότητας», πρόσθεσε.

Η ανώτατη βαθμολογία 100 συμβολίζει μια κατάσταση που είναι εφικτό να επιτευχθεί και μπορεί να παράγει με βιώσιμο τρόπο τα μέγιστα οφέλη στο παρόν και στο μέλλον, σύμφωνα με τον Στηβ Κατόνα, επικεφαλής της μελέτης. Κάθε βαθμολογία κάτω από 100 σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ο δυτικός Ινδικός Ωκεανός και ο Ανατολικός Κεντρικός Ατλαντικός Ωκεανός σημείωσαν το υψηλότερο σκορ με 79, ενώ ο βορειοδυτικός Ειρηνικός Ωκεανός είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία 53. Οι ωκεανοί αυτοί έχουν την υψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία αντίστοιχα όσον αφορά και τα αποθέματα ψαριών, και συγκεκριμένα τη βιομάζα που απαιτείται για την παροχή βιώσιμης απόδοσης. Η επόμενη παγκόσμια αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2015.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Ζωολογικός κήπος στην Ιαπωνία προσπαθούσε επί χρόνια να ζευγαρώσει δύο αρσενικές ύαινες

5/10/2014

 
Picture
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Μαρουγιάμα στο Σαπόρο της Ιαπωνίας ανακάλυψαν μετά από πολυετείς αποτυχημένες προσπάθειες να ζευγαρώσουν δύο ύαινες πως και οι δύο ήταν αρσενικές.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ζωολογικού κήπου, οι δύο στικτές ύαινες, με τα ονόματα Καμουτόρι και Κάμι, γεννήθηκαν από διαφορετικούς γονείς στον ζωολογικό κήπο Νταεζέον στη Νότια Κορέα το 2008 και το 2009 αντίστοιχα. Στη συνέχεια δωρίστηκαν στον κήπο Μαρουγιάμα στα πλαίσια των εορτασμών για την αδελφοποίηση των πόλεων Σαπόρο και Νταεζέον.

Μετά την άφιξή τους στο Μαρουγιάμα, ο Καμουτόρι αναγνωρίστηκε ως αρσενικός, αλλά ο Κάμι ως θηλυκός, και οι υπεύθυνοι του κήπου είδαν ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι τα δύο ζώα έπαιζαν μαζί και έδειχναν τρυφερότητα. Ωστόσο, οι σχέσεις τους πάγωσαν το 2012 και τελικά τα δύο ζώα έπρεπε να χωριστούν το 2014 λόγων συνεχόμενων καυγάδων.

Μετά το χωρισμό τους, οι υπεύθυνοι του κήπου πραγματοποίησαν ορμονικά τεστ τα οποία αποκάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα πως εντέλει και τα δύο ζώα ήταν αρσενικά. Προς υπεράσπισή τους, οι ειδικοί σημειώνουν πως το φύλο των υαινών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή εξωτερικά τα γεννητικά όργανα των δύο φύλων έχουν ομοιότητες.

Οι στικτές ύαινες αποτελούν το μεγαλύτερο και πιο επιθετικό είδος υαινών και ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Ο πληθυσμός τους αριθμεί τα 27 με 47 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Συνήθως ζουν σε αγέλες με πολύπλοκες κοινωνικές δομές που μπορούν να φτάσουν τα 100 μέλη και κυνηγάνε από κοινού είτε μόνες, τρεφόμενες συνήθως από νεκρά ή μικρά ζώα και αιγοπρόβατα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι του ζωολογικού κήπου δήλωσαν πως στο μέλλον σκοπεύουν να αποκτήσουν μία θηλυκή ύαινα και να προσπαθήσουν να τη ζευγαρώσουν με μία από τις δύο αρσενικές ύαινες.

Πηγη: http://www.naftemporiki.gr


Πως συρρικνώθηκε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου

4/10/2014

 

Η συγκλονιστική ερήμωσή της μέσα από φωτογραφίες της NASA

Κάποτε η λίμνη Αράλη ήταν μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Μοιράζεται μεταξύ του Καζακστάν στα βόρεια και του Καρακαλπακστάν, μιας αυτόνομης περιοχής του Ουζμπεκιστάν, στα νότια και ανάμεσα στις στέπες του Κιργκίς και του Τουρκεστάν.

Η λίμνη, με έκταση 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα άρχισε σταδιακά να συρρικνώνεται από το 1960 μιας και τα δυο ποτάμια που την τροφοδοτούσαν, εκτράπηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης προς την έρημο για να τροφοδοτήσουν έργα άρδευσης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, τη σταδιακή ερήμωση της λίμνης από φωτογραφίες της NASA.
Picture
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Το λιώσιμο των πάγων αποδυναμώνει τη βαρύτητα της Γης

4/10/2014

 
Η απώλεια των πάγων της δυτικής Ανταρκτικής γίνεται αισθητή από το διάστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ποσότητα των πάγων που έχουν λιώσει εκεί είναι τόσο μεγάλη που έχει αποδυναμώσει τοπικά τη βαρύτητα της Γης, η οποία αυξομειώνεται σε μικρές ποσότητες όταν προκαλούνται αλλαγές στη μάζα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δορυφόρους GOCE της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, μέρος μίας αποστολής χαρτογράφησης της βαρύτητας της Γης. Τα δεδομένα αυτά συνδυάστηκαν με άλλα, λιγότερο εξεζητημένα δορυφορικά δεδομένα της αποστολής GRACE της NASA και της Γερμανίας, η οποία καταγράφει τις αλλαγές στους πάγους της Γης μέσω της βαρύτητας.

Κάθε μία από τις αποστολές αποτελείται από δύο δορυφόρους που βρίσκονται  σε πολύ κοντινή τροχιά. Καθώς περνάνε πάνω από το ίδιο σημείο σημειώνονται ανεπαίσθητες αλλαγές στη μεταξύ τους απόσταση, ανάλογα με το πόσο βυθίζεται ή ανυψώνεται ο καθένας. Η αυξομείωση αυτής της απόστασης μεταφράζεται για να εκτιμηθεί το βαρυτικό πεδίο της Γης.

Οι μετρήσεις αυτές έδειξαν πως η δυτική Ανταρκτική έχασε 209 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε έτος μεταξύ 2009 και 2012. Εξάλλου οι επιστήμονες είναι τώρα οπλισμένοι με το πιο ακριβές μοντέλο βαρύτητας που κατασκευάστηκε ποτέ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αυτό θα οδηγήσει σε μια σαφώς καλύτερη κατανόηση πολλών πτυχών του πλανήτη μας, από το όριο μεταξύ του φλοιού της Γης και του ανώτερου μανδύα ως την πυκνότητα της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γιοχάνες Μπούμαν του Γερμανικού Γεωδαιτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου θα αναλύσει στη συνέχεια την απώλεια πάγου ολόκληρης της Ανταρκτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Τα δορυφορικά δεδομένα είναι ήδη στη διάθεση των επιστημόνων, καθώς η αποστολή GOCE ολοκληρώθηκε το 2013 όπως είχε σχεδιαστεί, όταν τα καύσιμα των δορυφόρων καταναλώθηκαν πλήρως.

Picture
Τα δεδομένα αυτά συνδυάστηκαν με άλλα, λιγότερο εξεζητημένα δορυφορικά δεδομένα της αποστολής GRACE της NASA και της Γερμανίας, η οποία καταγράφει τις αλλαγές στους πάγους της Γης μέσω της βαρύτητας. Η μεγαλύτερη αλλαγή απεικονίζεται με μολε, ενώ η μικρότερη με κόκκινο.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Υποθαλάσσια βουνά στους βυθούς των ωκεανών

4/10/2014

 

Το ανεξερεύνητο τμήμα της Γης έρχεται στο φως

Picture

Καλιφόρνια 

Επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν, με τη βοήθεια των δορυφόρων, χιλιάδες άγνωστα έως τώρα υποθαλάσσια βουνά και ηφαίστεια ύψους τουλάχιστον ενάμισι χιλιομέτρου, τα οποία είναι διάσπαρτα στους βυθούς των ωκεανών του πλανήτη μας.

Η χαρτογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί και στην πορεία αναμένεται να αποκαλύψει χιλιάδες ακόμη βυθισμένα βουνά και ηφαίστεια, πολλά από τα οποία δεν είναι ορατά, επειδή καλύπτονται από διαδοχικά στρώματα ιζημάτων. Μέχρι σήμερα περίπου το 90% των βυθών παραμένει αχαρτογράφητο.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σάντγουελ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι μέχρι τώρα τα δορυφορικά ραντάρ δεν μπορούσαν να «πιάσουν» μέσα στη θάλασσα βουνά χαμηλότερα των δύο χιλιομέτρων - και έτσι είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα περίπου 5.000 τέτοιες κορυφές.

Όμως, χάρη στη βελτίωση της δορυφορικής τεχνολογίας, είναι δυνατός πλέον ο εντοπισμός και χαμηλότερων βουνών, ύψους τουλάχιστον ενάμισι χιλιομέτρου, πράγμα που αναμένεται να επιτρέψει την ανίχνευση άλλων 20.000 έως 25.000 υποθαλάσσιων βουνών.

Σπουδαία η σημασία της υποθαλάσσιας χαρτογράφησης

Η καλύτερη γνώση σχετικά με το πού υπάρχουν υποθαλάσσια βουνά, βοηθά τόσο στην καλύτερη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όσο και στην πιο αποτελεσματική αλιεία. Επίσης συμβάλλει στη βελτιωμένη κατανόηση των θαλάσσιων ρευμάτων και συνεπώς των κλιματικών μεταβολών, καθώς επίσης στην παροχή νέων χρήσιμων γεωφυσικών στοιχείων σχετικά με τις περιοχές του βυθού, όπου οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται μεταξύ τους.

Οι στρατιωτικές και γεωλογικές εφαρμογές (καλύτερη αναζήτηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου) είναι δύο τομείς, όπου οι νέοι τοπογραφικοί χάρτες θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα.

Καθώς το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από θάλασσες, η γνώση των βυθών παραμένει ελλιπής, κάτι που φάνηκε και κατά την αποτυχία εύρεσης του χαμένου αεροπλάνου ΜΗ370 της Malaysia Airlines. Το θαλασσινό αλμυρό νερό είναι αδιαφανές και στην περίπτωση των ωκεανών δεν είναι αποτελεσματικές οι δοκιμασμένες τεχνικές χαρτογράφησης, που είναι αποτελεσματικές στην ξηρά.

Η καταγραφή της μορφολογίας του βυθού με την τεχνική ηχοεντοπισμού (σόναρ) από πλοία επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών υψηλής ανάλυσης, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν έχει καλυφθεί ούτε το 10% των ωκεανών της Γης, καθώς μένουν αχαρτογράφητες τεράστιες «τρύπες» των βυθών έκτασης εκατοντάδων χιλιομέτρων. «Ξέρουμε πολύ περισσότερα για την τοπογραφία του Άρη από ό,τι για το βυθό της Γης», δήλωσε ο γεωφυσικός Ντίτμαρ Μίλερ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η ευκολότερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση είναι η χαρτογράφηση από αέρα μέσω δορυφόρων με τα κατάλληλα ραντάρ, που μετρούν τις διακυμάνσεις του γήινου βαρυτικού πεδίου. Αυτό έγινε σε ένα βαθμό στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (με τον δορυφόρο Geosat, τα στοιχεία του οποίου έπαψαν το 1995 να θεωρούνται στρατιωτικό μυστικό) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 1997 οι επιστήμονες, με επικεφαλής και τότε τον Σάντγουελ, είχαν δημιουργήσει τον πρώτο δορυφορικό τοπογραφικό χάρτη της Γης.

Ο νέος χάρτης είναι τουλάχιστον δύο φορές καλύτερος, επειδή συμπεριλαμβάνει στοιχεία και από άλλους δορυφόρους, τον γερασμένο «Jason 1» (πρόσφατα τέθηκε εκτός λειτουργίας) και τον πολύ νεότερο ευρωπαϊκό Cryosat-2 (που τέθηκε σε τροχιά το 2010 και συνεχίζει να χαρτογραφεί), οι οποίοι έχουν καλύτερη τεχνολογία ραντάρ. Όμως, όπως είπαν οι ερευνητές, ακόμα και με αυτές τις νέες δυνατότητες, δεν θεωρείται ακόμη τεχνικά εφικτό να εντοπιστεί κάπου στον βυθό το άτυχο μαλαισιανό «τζάμπο».

Πηγή: http://www.tovima.gr

Χιλιάδες θαλάσσιοι ίπποι σε ακτές της Αλάσκας

3/10/2014

 
Picture
ΤΖΟΥΝΟ, Αλάσκα
Η ταχεία τήξη των πάγων υποχρέωσε 35.000 θαλάσσιους ίππους του Ειρηνικού, γνωστούς και ως οδόβαινες, να καταφύγουν στις ακτές της Αλάσκας. Οι θαλάσσιοι ίπποι είναι εξαίρετοι δύτες, ικανοί να ψαρεύουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Τα ογκώδη θηλαστικά χρειάζονται, όμως, τους πάγους για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους, μακριά από τους κινδύνους του Ειρηνικού. Οταν οι πάγοι σπανίζουν, οι θαλάσσιοι ίπποι καταφεύγουν στην ξηρά για να ολοκληρώσουν την αναπαραγωγή τους.

Πρωτοφανής αριθμός

«Βασική διαφορά αυτής της συγκέντρωσης στις ακτές, σε σχέση με προηγούμενες που έχουμε παρατηρήσει, αφορά τον αριθμό-ρεκόρ των ζώων που βγήκαν στην ξηρά», λέει ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών μελετών της Ομοσπονδιακής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), Τσάντουικ Τζέι.

Τέτοιες συγκεντρώσεις των θηλαστικών σε ακτές της θάλασσας Τσούκτσι παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά κατά μήκος των ρωσικών ακτών και αργότερα κατά μήκος της ακτογραμμής της Αλάσκας το 2007.

Οι ομαδικές αυτές μετακινήσεις ανησυχούν τους ωκεανολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι απειλούν την επιβίωση των ευαίσθητων νεογνών, αυξάνοντας κατακόρυφα τη θνησιμότητα στο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι ίπποι από την εκδήλωση πανικού μεταξύ τους, που οδηγεί συνήθως σε ασφυξία τα μικρά, που ποδοπατούνται.

Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί, ωστόσο, να συνδέσει άμεσα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με την τήξη των πάγων, επιτρέποντας σε επιχειρηματικούς και επιστημονικούς κύκλους να αμφισβητούν την ύπαρξή της.

Τη Δευτέρα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξέδωσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 40 χρόνια. Η σημαντική έκθεση έδειξε ότι πίσω από τη μεγάλη αυτή απειλή στη βιοποικιλότητα του πλανήτη κρύβεται η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση και οι επιπτώσεις της στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο μικροσκοπικός δηλητηριώδης βάτραχος

2/10/2014

 
Ένα άγνωστο είδος δηλητηριώδους βατράχου που εντοπίστηκε το 2011 στον Παναμά κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Ο λόγος για τον βάτραχο Andinobates geminisae που είναι τόσο μικροσκοπικός που μπορεί να σταθεί πάνω σε ένα ανθρώπινο νύχι.

Εκτός από το τοξικό δηλητήριο, ο Andinobates geminisae διακρίνεται για το έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά και το ιδιαίτερο κόασμα.

Ο βάτραχος ανακαλύφθηκε το 2011, αλλά οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Άνδεων στη Κολομβία με επικεφαλής τον Αντριου Κρόφορντ χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμά του.

Ιδιαίτερη σημασία θα δώσουν επίσης στην ανάλυση και τη μελέτη του δηλητηρίου που παράγει.

Παράλληλα θα ξεκινήσει προσπάθεια προστασίας του Α.geminisae ο οποίος όπως και τα υπόλοιπα αμφίβια του πλανήτη πλήττεται από ασθένειες, την απώλεια των ενδιαιτημάτων του, αλλά και τη απόσπασή του από το φυσικό περιβάλλον για να πωληθεί ως κατοικίδιο.
Picture

Το μεγαλύτερο σπήλαιο της Γης!

2/10/2014

 
Λονδίνο 

Ανακαλύφθηκε στην Κίνα από ομάδα Ευρωπαίων και Κινέζων γεωλόγων το 1989 και μόλις τώρα με τη χρήση υπερσύγχρονων οργάνων (ραντάρ λέιζερ κ.α) διαπιστώθηκε πόσο μεγάλο είναι. Οπως δείχνουν τα νέα δεδομένα πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη. Το σπήλαιο που έχει ονομαστεί Miao Room είναι σύμφωνα με τη νέα μέτρηση τόσο μεγάλο που (θεωρητικώς) θα μπορούσε να πετάξει μέσα σε αυτό ένα αεροσκάφος Boeing 747! Το σπήλαιο έχει μέγεθος περίπου 11 εκ. κυβικών μέτρων. Το σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από το έδαφος και τη νέα μέτρηση πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο πιο κάτω:
Πηγή: https://revision3.com & http://www.tovima.gr

Η Μεσόγειος απειλείται από τα ξένα είδη

2/10/2014

 
Picture
Η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται σοβαρά από τα ξενικά είδη (αλλόχθονα-μη ιθαγενή) που έχουν εισβάλει κυρίως μέσω της διώρυγας του Σουέζ και συνεχίζουν την εξάπλωσή τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που συντονίστηκε από Έλληνα επιστήμονα.

Η μελέτη αναφέρει ότι σχεδόν 1.000 ξενικά είδη, μεταξύ των οποίων ψάρια, φύκια και καρκινοειδή (μαλακόστρακα), έχουν πλέον εδραιωθεί στα νερά και στο βυθό της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος φιλοξενεί συνολικά τουλάχιστον 17.000 γνωστά είδη (και πολλά ακόμη που δεν έχουν αναγνωριστεί), από τα οποία σχεδόν το 20% δεν υπάρχουν σε καμία άλλη θάλασσα της Γης. Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η μοναδική βιοποικιλότητα απειλείται από τα ξενικά είδη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέλιο Κατσανεβάκη του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό θαλασσίων επιστημών "Frontiers in Marine Science", επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις των ξενικών ειδών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, πράγμα που καθορίζει ποιά έχει επηρεαστεί περισσότερο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από ένα νέο σύστημα online πληροφόρησης (European Alien Species Information Network-EASIN) που ανέπτυξε το JRC και το οποίο επιτρέπει μια αξιολόγηση της εξάπλωσης των ξενικών ειδών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μελετώντας στοιχεία για τα 986 ξενικά είδη, που συνολικά έχει καταγράψει η συγκεκριμένη επιστημονική πλατφόρμα μέχρι σήμερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν σοβαρές επιπτώσεις στις διατροφικές αλυσίδες και στα οικοσυστήματα, καθώς τα ιθαγενή είδη διαρκώς εκτοπίζονται ή εξαφανίζονται υπό την αυξανόμενη πίεση των ξενικών.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι περίπου 60 ξενικά είδη, κυρίως φυκιών, έχουν εισαχθεί στην Μεσόγειο εξαιτίας των θαλασσοκαλλιεργειών, κυρίως στις ακτές της Βενετίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Πάνω από 400 είδη ψαριών και ασπόνδυλων έχουν εισβάλει από τη διώρυγα του Σουέζ, που έχει ηλικία 145 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ρυθμός εισβολής είναι αυξανόμενος, καθώς πάνω από το 80% των ξενικών ειδών έχει κάνει την εμφάνισή του στα νερά της Μεσογείου κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση δύο τροπικών ψαριών (Siganus luridus και Siganus rivulatus) από τον Ινδικό ωκεανό, τα οποία έχουν εισβάλει στην ανατολική Μεσόγειο, αποψιλώνοντας τον βυθό από φύκη, τα οποία τρώνε σε μεγάλες ποσότητες. Τα πρώην «λιβάδια» ιθαγενών φυκιών έχουν μετατραπεί σε άγονες πετρώδεις περιοχές.

Σε άλλη περιοχή, τα ιθαγενή ψάρια, κοράλλια και ασπόνδυλα πεθαίνουν μαζικά, καθώς στερούνται το οξυγόνο, το φως και την τροφή τους εξαιτίας ενός ταχέως πολλαπλασιαζόμενου φύκους-εισβολέα (Caulerpa cylindracea), που σχηματίζει στον βυθό «στρώματα» πάχους έως 15 εκατοστών.

«Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του EASIN, μπορέσαμε να χαρτογραφήσουμε, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ άλλοτε, πόσο έχει εξαπλωθεί κάθε ξενικό είδος.

Βρήκαμε ότι ενώ παλαιότερα η σύνθεση των θαλάσσιων κοινοτήτων τους εξαρτιόταν αποκλειστικά από το κλίμα, το περιβάλλον και τους ωκεανογραφικούς φραγμούς, σήμερα πια σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, η ναυτιλία, η θαλασσοκαλλιέργεια και το άνοιγμα πλεύσιμων καναλιών έχουν γίνει οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση των ξενικών ειδών», δήλωσε ο Κατσανεβάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να μπει φραγμός σε αυτή την εισβολή.

Η κλιματική αλλαγή, που έχει θερμάνει περισσότερο τα νερά ιδίως της νοτιοανατολικής Μεσογείου (μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου) κατά την τελευταία εικοσαετία, έχει ευνοήσει την εισβολή ειδών από την Ερυθρά θάλασσα, την Αραβική και τον Ινδικό ωκεανό.

Σε αυτή την περιοχή, κοντά στην έξοδο του Σουέζ, υπολογίζεται ότι έως το 40% της θαλάσσιας πανίδας αποτελείται πλέον από ξενικά είδη.

«Αυτές οι εισβολές θα συνεχιστούν και τα μελλοντικά οικοσυστήματα της Μεσογείου πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετικά από τα σημερινά», προειδοποιεί ο Κατσανεβάκης, με όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν από άποψη τροφής για τους ανθρώπους, τον τουρισμό, την προστασία των ακτών κλπ.

Στην έρευνα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε και η βιολόγος-ωκεανογράφος Αργυρώ Ζενέτου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Siganus rivulatus
Siganus luridus
Caulerpa cylindracea

Ο κόσμος των μανιταριών μέσα από μοναδικές φωτογραφίες!

2/10/2014

 
Picture
Ο Slava είναι φωτογράφος και όπως λέει ο ίδιος δύο πάθη έχει στη ζωή του: Τη φωτογραφία και τα μανιτάρια! Καθημερινά παίρνει τη φωτογραφική του μηχανή και γυρνάει δάση και επαρχίες της Ρωσίας, προκειμένου να φωτογραφίσει μανιτάρια παντού! Σαλιγκάρια, λαμπρίτσες, σαύρες αλλά και μέλισσες κάνουν τη βόλτα τους στα μανιτάρια και εκείνος απαθανατίζει αυτές τις στιγμές της καθημερινής ζωής τους.
Πηγή: http://www.patrasevents.gr

    Αρχείο

    December 2014
    November 2014
    October 2014

    RSS Feed